Program


Benjamin Vandewalle (BE) & Yoann Durant (FR) & Soharóza (HU): Hear

Benjamin Vandewalle (BE) & Yoann Durant (FR) & Soharóza (HU): Hear

Egy flamand koreográfus, egy francia zeneszerző, egy magyar kórus. Tánc nincs benne. Hangkoreográfia.

A koreográfus Benjamin Vandewalle és a  zeneszerző Yoann Durant által létrehozott hangkulissza összefonódik a közönséggel és a koreográfia a “nézőkben” és azok között bontakozik ki. A hangkoreográfiában a két alkotó olyan zenei képet teremt, melyben feltárják a hangok fizikai erejét. Az előadás létrehozásán minden alkalommal helyi önkéntesekből álló kórussal dolgoznak együtt, így teremtik meg minden előadáson az egyedi hangzásvilágot. Most a Halas Dóra vezette Soharóza kórussal dolgoznak együtt.
 
Benjamint és Yoannt nemcsak a hangok érdeklik, hanem a hang kibocsátása, észlelése és esztétikája mögé merészkednek. A hangzás lényege a megszületése -  a létezése és a hang, mint olyan, vizuális valóság. A Hear nem a hang fizikai alakját helyezi előtérbe, hanem áthelyezi és kiterjeszti azt a többi testre. A Hearben itt vagy. És ott is. Meg amott. A hang mindig mindenhol jelen van.
 
A 2008-ban alakult, számos helyszínspecifikus zenei előadást létrehozó Soharóza az emberi hang, a nyelv, a ritmus és komponált zeneművek felhasználásával kísérletezik új formákat és hangokat keresve. Közösségileg szerzik saját zenéjüket és hangszerelnek újra korábban megkomponált műveket. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérház udvarán és nemzetközi kórusversenyen is. A Trafóban legutóbb a Nagy Fruzsinával közösen létrehozott Tabu kollekcióban láthatta őket a közönség.
 
Miután lediplomázott a P.A.R.T.S.-on, Benjamin Vandewalle olyan izgalmas előadásokat hozott létre, melyek a megfigyeléssel játszanak, és arra ösztönzik a nézőt, hogy megkérdőjelezze azt, ahogy a valóságot szemléli. Kutatása a mozgás érzékelésére irányul, ennek a kutatásnak a következő állomása a Hear. A hang-koreográfiát Yoann Durant zeneszerzővel és helyi önkéntesekkel hozta létre.

Benjamin Vandewalle legutóbb 2015 őszén Inter-view című akcióját hozta el a Trafóba és a Corvin-negyedbe, ahol a kíváncsi járókelők Vandewalle interaktív színházi dobozába ülhettek be, kiszakadva a hétköznapok forgatagából.
 
Koncepció, rendező: Benjamin Vandewalle & Yoann Durant
Kórusvezető: Halas Dóra
Előadók, a Soharóza kórustagjai: ASBÓTH Szaffi, BIKSZ Judit, BIRTALAN Ilona Liliána, BOGDÁN Tamás, ECKHARDT Fanni, ELEK Judit Sára, EÖRSI Sarolta, GÖTTINGER Klára, JANKÓ Dániel, LOKODY Ákos, LOVÁSZ Ákos, MAJKUT Sarolta, NAGY Lilla, NAGY Zsófia, PERÉNYI Luca, REMES Zsófia, SEBŐK Anna , SIMON Júlia, SIPOS András, SZALONTAI Bálint, SZILVAY Máté, TAMÁSI Borbála, TÁRNOKI Tamás, TOSSENBERGER Tamás, ZÁMOLYI Eszter
Produkció: Caravan Production (Brussel, BE)
Produkciós partnerek: Vooruit (Gent, BE) & Trafó (Budapest, HU) in the frame of the European Network [DNA] DEPARTURES AND ARRIVALS co-financed by the Creative Europe Program of the European Union, Kaaitheater (Brussel, BE), Provinciaal Domein Dommelhof (Neerpelt, BE), Lieux Publics (Marseille, FR)

Suggestions


ELŐADÁS UTÁN Közönségtalálkozó Czabán György filmrendező vezetésével A debreceni bemutató után februárban a…

Négyezer éves rock'n'roll, avagy legendás berber szúfi transz-zenekar Észak-Marokkóból. A Master Musicians Of…

Impresszum > Developer: Bit and Pixel Kft. | Web Editor: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Visibility guidelines