Program


14. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

14. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

18+
Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. november 14. kedd, 19:00

 A fesztivál a legnagyobb filmes mustrákkal együttműködésben az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből válogat, amelyek teljes változatosságában fedezik fel a világot. Az idei évben a világ 44 országából több mint 100 dokumentumfilmet válogattak be a programba a szervezők.

 Idén első alkalommal a Trafó ad helyet nemcsak a Verzió nyitóeseményének, hanem a fesztivál mesterkurzusainak is. Ezen kívül a fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, vidéken pedig az Apolló Mozi Pécs, Szegeden a Grand Café Mozi vetíti a Verzió filmjeit.
 
 Köszöntőt mond Oksana Sarkisova ( Verzió fesztiváligazgató) és Montserrat Fexas Vihé (UNHCR)
 A fesztivált Mundruczó Kornél film – és színházrendező nyitja meg, a dokumentumfilmes műfajhoz és a Verzió Filmfesztiválhoz fűződő különleges kapcsolatáról az alábbi szpotban mesél.

 Nyitófilm:
Nincs hová bújnod
 Rendezte: Zaradasht Ahmed / 2016 / 85 perc / arab nyelven / magyar és angol felirattal

 A jalawlai kórház férfi ápolójának öt éve az Irak központi részén található, "Halál háromszöge" néven ismert térségből. Az elevenbe vágó beszámoló a háború valódi arcával szembesít.
 A film Nori Sharif életét követi nyomon 5 éven keresztül, aki Irakban ápolóként dolgozik drámai körülmények között. A film egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők 2011-es távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik az iraki fegyveresekkel és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak családjával együtt menekülnie kell és saját maga folytatja a felvételek készítését.
  
 A filmvetítés után Oksana Sarkisova fesztiváligazgató beszélget Zaradasht Ahmeddel, a film rendezőjével.

 A megnyitón a Magyarországon született, iraki származású lantművész, Omar Bashir zenél. A nemzetközi hírű virtuóz apja, Munir Bashir elismerten a világ legjobb lantművésze volt haláláig, akit „a Lant Királyának” hívtak. Omar édesapja tehetségét örökölve viszi tovább ezt a zenei kultúrát. A világ számos helyén ad koncerteket, Európa legnagyobb koncerttermeinek közkedvelt művésze. Zenéje sokrétű, mely egyesíti a keleties hangzást, a jazzt és a világzenét. Omar Bashir közös lemezt jelentetett meg a világ egyik vezető gitárosával, Al Di Meolával.

 Az est zárásaként állófogadás lesz a büfében.

 A fesztivál nyitóestje a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


Egy művész érvényesüléshez vezető útja kizárólag az intézményrendszeren át vezethet. Vagy mégsem?

Ajánló


90' színház 18+ Az előadás meztelenséget és vaksötétet tartalmaz.

„A Humans 2.0 (…) az a típusú előadás, amelynek az elején az ember tátva felejti a száját, majd a végén…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!