Program


ArtMan vol.5 - Az ArtMan Egyesület estje

ArtMan vol.5 - Az ArtMan Egyesület estje

Az est során két előadást mutatunk be, amelyek mindegyike vegyes képességű alkotókkal és előadókkal készült.

 több

Jobbágy Bernadett: A meg nem született (premier) 

Mikortól számítasz valakit vagy valamit MEGSZÜLETETT-nek? A gondolat pillanatában, vagy a megvalósuláskor? A fogantatás másodpercében, vagy amikor gravitációs közegbe érkezett a test? És mi van akkor, ha nem úgy születik, ha nem az születik, vagy ha nem születik meg egyáltalán? Ha meg sem fogalmazódik? És ha megszületett, az már a befejezés – mint ahogy azt az igeidő sugallja? 

Hogyan válunk termékeny, alkotói potenciállal bíró felnőttekké? És ha meddő egy kapcsolat, hogyan mentem meg önmagam? Mi jön a gyász után, és mit gyászolunk valójában: a saját anya/apa képünket? Az egyéni teremtés erejének megtapasztalását? Társadalmi hasznosságunk érzését? A félelmet, hogy egyedül maradunk? 

A darab belső párbeszédekből és külső párbeszédek során át formálódik – nőkkel és férfiakkal, sérült és ép emberekkel, napközi otthonban élő értelmi akadályozott felnőtekkel – teremtésről, szerepekről, vágyakról és hiányokról. 

Koncepció és rendezés: Jobbágy Bernadett
Rendezőasszisztens és alkotótárs: Antal Attila
Szöveg: Cseicsner Otilia
Alkotó előadók: Lakatos-Varga Boglárka, Makra Viktória, Sirkó Eszter
Fényterv: Dézsi Kata
Zene: Antal Attila

Köszönet az együtt gondolkodásért: Dr. Regényi Enikő, Kopeczny Kata, Földvári Eszter 

Jobbágy Bernadett előadóművész, koreográfus - rendező, testtudati csoport vezető, valamint audio-narrátor. 2013 óta dolgozik az ArtMan Egyesülettel segítő táncosként, 2015 óta pedig mozgás-csoport vezetőként az ÉNO értelmi akadályozott felnőtt csoportjában. Ezen túl időszakos programok megvalósulásában vállal szerepet közösségi táncosként és csoport vezetőként, valamint  pályázatírói és projekt menedzseri minőségekben. Audio-narrátorként a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban 2015 óta akadálymentesít előadásokat látássérült gyerekek számára.  


Gál Eszter - Farkas Dorka: Fehér 

Mi, a Tánceánia Együttes, a pillanatban alkotunk. A próbákon megszülető táncok, mintha kész alkotások lennének. Minden együtt töltött alkalom a megismételhetetlen tér, idő, mozdulat és kapcsolódás élménye. Úgy vagyunk együtt jelen, mintha minden perc az első és egyben az utolsó lenne. 

...kitartott, hosszú „térben”, pihenés után, egy erőteljes mozdulat. Csak egy, aztán a csend. Marad az érzet, a finomság és… minden megy tovább… de mégis minden más. Lassú átváltozás, belül nagy sebességgel mozduló mozdulatok. Csak gondolom, hogy táncolsz vagy látlak táncolni a mozdulatlanságban… 

A darabot idén újra gondoljuk, átformáljuk, minden képet, jelenetet, mozdulatot újraalkotunk, így idén szinte egy új előadás jön létre. 

Rendezés: Farkas Dorka, Gál Eszter
Asszisztens: Kálmán Ferenc

Előadás: Eötvös Judit, Eszes Dávid, Farkas Dorka, Gábor Marina, Gál Eszter, Kalácska Levente, Kálmán Ferenc, Környei Kristóf, Limberger Esra, Potoczky Gábor, Tóth Károly, Barkó Tamás 

Zene: Bujdosó János 

Az est során:
Fény:  Dézsi Kata
Hang: Kádár Mihály 

Tánceánia Együttes az első és máig egyetlen vegyes képességű kortárs táncegyüttes hazánkban. Bóta Ildikó alapította, jelenleg Farkas Dorka, Gál Eszter és Kálmán Ferenc vezetik. Az együttes tagjai, legyenek épek vagy mozgásukban ill. beszédükben korlátozottak, egyenrangú partnerekként hoznak létre mozgás-színházi előadásokat az elmúlt több mint 15 évben. 

Farkas Dorka Az ArtMan Egyesület elnökségi tagja, előadóművész,  kreatív-tánc oktató,  testtudati mozgás-csoport vezető. 2011 óta a Tánceánia tagja, 2014 óta társvezetője. A Baltazár Színház társulatának mozgástanára. Az elmúlt években számos inkluzív  és közösségi tánc programban dolgozott csoportvezetői és szervezői minőségben. Alkotóként a jelen idejű kompozíciók és az improvizáció foglalkoztatják. 

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít. Az ArtMan Egyesület egyik alapítója és 2002 óta a Tánceánia Együttes tagja, majd 2011 óta társvezetője. 1993-tól készíti darabjait, rendszeresen fellép csoportos és szóló improvizációval itthon és külföldön. Számos hazai és nemzetközi projektben vesz részt. Az IDOCDE egyik alapítója, 2013 óta vezető koordinátora és kutatója. 

Ajánló


Gondolat Plasztika

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros…

Izgalmas utazás időben és térben. A táncosok közötti párbeszéd ebben a koreográfiában is…

Budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban…