Program


Colin Stetson (US), Jessica Moss (CAN)

Colin Stetson (US), Jessica Moss (CAN)

Montreal pezsgő független zenei szcénájába tehetünk betekintést ezen az estén, melyen a legendás Constellation kiadó körül csoportosuló művészekből választottunk két rendkívül szuggesztív alkotót Colin Stetson és Jessica Moss személyében, akik legfrissebb szólóprudukciójukat mutatják be.

 több

A már-már legendának számító amerikai Colin Stetson szaxofonos négy éve járt először Magyarországon, akkor a Trafóban adott egy teltházas lélegzetelállító koncertet, köszönhetően a New History Warfare című lemez-trilógiáját övező nemzetközi ovációnak és annak a hihetetlen mentális és fizikai jelenlétének, ami élő előadásainak egyik legmeghatározóbb eleme. Egészen tavalyig kellett várni az új szólólemezére (All This I Do For Glory), melyen pontosan ott folytatta, ahol abbahagyta: a körkörös légzéstechnikájának köszönhető végtelen hangfolyamok mellett helyet kapott a legkülönfélébb mikrofonok használatának köszönhető, szaxofonbillenytűkből kicsavart Aphex Twin-t idéző perkusszivitás és persze a nyakára szerelt speciális mikrofonból jövő farkasüvöltés szerű éneklés. Mondani se kell, az egész lemez egyszuszra lett felvéve, loopolás és utólagos rájátszás nélkül. És ha mindez valakinek nem lenne elég, álljon itt néhány név a számtalan kollaborációjából: Mats Gustafsson, Bon Iver, Tom Waits, Laurie Anderson, Lou Reed, The Chemical Brothers, Animal Collective.

Az est másik fellépője a kandai hegedűs-énekes Jessica Moss, aki meghatározó alakja a montreali zenei életnek, a Constellation kiadó köré csoportosuló művészeknek a kezdetektől fogva oszlopos tagja és egyik alapítója a nagy múltú kanadai post-rock óriás Silver Mt. Zion zenekarnak, melyben férje Efrim Menuck is játszik. Jó barátnője és és egyben alkotótársa a Budapesten többször megfordult Carla Bozulich-nak, de játszott már a Trafót megjárt Matana Roberts szaxofonossal is, vagy az ugyancsak kanadai Big Brave katartikus feedback-zajrockot játszó zenekarral. A 2017-ben megjelent Pools Of Light című debütáló szólólemeze mindenképpen az egyik zenei csúcspontja volt a tavalyi évnek: elsősorban a klezmer által inspirált hegedűjátékát effektezéssel, loopolással és énekhangjával teszi teljessé, és az általuk megelevenődő történetek valóban a szívig hatolnak.

Ajánló


Van egy pont, ahol dobbantani kell.

Az iskola már nem zárhat…

„Úristen, hogy utálok egyedül vacsorázni. Olyan, mintha halott lennék.” (Richard Brautigan)