Program


Jelena Viskovic (HR/HU) – Yin Aiwen (NL/CN): A házasság és a családmodell újragondolása
2

Jelena Viskovic (HR/HU) – Yin Aiwen (NL/CN): A házasság és a családmodell újragondolása

Egy olyan pre-modern kötelék, mint a család újragondolható-e az individualizáció és a flexibilis kapcsolatformák korában? El tudunk-e képzelni egy testhezállóbb társadalmi infrastruktúrát a mai élethez? Vajon az új technológiák, mint a Blockchain játszhatnak-e ebben szerepet? A piaci és állami megoldásokon kívül milyen formában képzelhető még el a „szív menedzselése”? Milyen alternatív "szerződések" szentesíthetnék még a kölcsönösségen alapuló, személyes kapcsolatainkat? A…  több

 A gondoskodás munka. Gyerekeket, fogyatékkal élőket, időseket, házastársat ellátni idő és energia, amely próbára teszi az embert, gazdasági megtérülése viszont alacsony vagy nincs. A személyes törődés elismerése hátrányt szenved a bérmunka formájában intézményesített kapcsolatokkal szemben, az önkéntes felajánlás fizetségre való kiváltása viszont az érzelmek és kapcsolatok igaziságát kérdőjelezi meg. Egy olyan korszakban élünk, amikor a régi már elévült, az új viszont még nem született meg. Ebben az átmeneti állapotban minden alternatív igény egyben egy új technológiai infrastruktúra megjelenését is követeli, amely támogatja az alulról építkezést. A család és a házasság az érzelmi és kulturális nézőpontok mellett intézményesített jogi eszközök, melyek keretrendszerei előfeltételezik, hogyan szervezzük meg életünket és kapcsolatainkat szeretteinkkel. 

 

A ReUnion projekt a késői kapitalizmus vonatkozásában keresi a család, a házasság és az érzelmi munka fogalmainak új definícióit. Az este résztvevői megismerhetik a mobiltelefonos alkalmazás által kínált decentralizált közösségi hálózat működését, amely a rokonság és nem az egyén köré épül, továbbá egy közös gondolatkísérlet során újraértelmezhetik a gondoskodás és a házasságon túli kapcsolati hálók jövőképeit. A résztvevők egy társadalmi szervezet prototipizálását leképező workshop keretében ennek az utópikus ideának a lehetséges helyzeteit, előnyeit és buktatóit térképezhetik fel az iOs alkalmazás segítségével. 

Ajánló


+Az elmúlt évek számunkra abszolút kedvenc szövegeiből szemezgettünk, hogy végre teljesen kiboncoljuk a…

Ma már nem is zakatol, minél jobban száguld, annál rezzenéstelenebbül halad, ami gyors.…

Mi történik, ha egy látszólag jól működő házasságot hirtelen felrúg a férfi, és…