Program


Jelena Viskovic (HR/HU) – Yin Aiwen (NL/CN): A házasság és a családmodell újragondolása
2

Jelena Viskovic (HR/HU) – Yin Aiwen (NL/CN): A házasság és a családmodell újragondolása

Egy olyan pre-modern kötelék, mint a család újragondolható-e az individualizáció és a flexibilis kapcsolatformák korában? El tudunk-e képzelni egy testhezállóbb társadalmi infrastruktúrát a mai élethez? Vajon az új technológiák, mint a Blockchain játszhatnak-e ebben szerepet? A piaci és állami megoldásokon kívül milyen formában képzelhető még el a „szív menedzselése”? Milyen alternatív "szerződések" szentesíthetnék még a kölcsönösségen alapuló, személyes kapcsolatainkat? A…  több

 A gondoskodás munka. Gyerekeket, fogyatékkal élőket, időseket, házastársat ellátni idő és energia, amely próbára teszi az embert, gazdasági megtérülése viszont alacsony vagy nincs. A személyes törődés elismerése hátrányt szenved a bérmunka formájában intézményesített kapcsolatokkal szemben, az önkéntes felajánlás fizetségre való kiváltása viszont az érzelmek és kapcsolatok igaziságát kérdőjelezi meg. Egy olyan korszakban élünk, amikor a régi már elévült, az új viszont még nem született meg. Ebben az átmeneti állapotban minden alternatív igény egyben egy új technológiai infrastruktúra megjelenését is követeli, amely támogatja az alulról építkezést. A család és a házasság az érzelmi és kulturális nézőpontok mellett intézményesített jogi eszközök, melyek keretrendszerei előfeltételezik, hogyan szervezzük meg életünket és kapcsolatainkat szeretteinkkel. 

 

A ReUnion projekt a késői kapitalizmus vonatkozásában keresi a család, a házasság és az érzelmi munka fogalmainak új definícióit. Az este résztvevői megismerhetik a mobiltelefonos alkalmazás által kínált decentralizált közösségi hálózat működését, amely a rokonság és nem az egyén köré épül, továbbá egy közös gondolatkísérlet során újraértelmezhetik a gondoskodás és a házasságon túli kapcsolati hálók jövőképeit. A résztvevők egy társadalmi szervezet prototipizálását leképező workshop keretében ennek az utópikus ideának a lehetséges helyzeteit, előnyeit és buktatóit térképezhetik fel az iOs alkalmazás segítségével. 

Ajánló


Gondolat Plasztika

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros…

Izgalmas utazás időben és térben. A táncosok közötti párbeszéd ebben a koreográfiában is…