Program


Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Néhány évvel ezelőtt egy néprajzi hangarchívumban kutakodott Oliver Zahn, amikor beleütközött egy dalba, amely azóta sem hagyja nyugodni. Egy, a II. világháború után kitelepített német énekel rajta a menekülésének és az új hazába érkezésének tapasztalatairól. Oliver Zahn nagyszülei és dédszülei is kitelepített németek, de mindaddig keveset tudott a családja történetéről.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. december 4. péntek, 20:00

Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Nem közvetítünk színházi térben létező előadásokat. Olyan produkciókat mutatunk be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő.

A kitelepített kelet-európai német család leszármazottja meg akarja érteni, miért tud alig valamit a családtörténetéről. Személyes kutatási projekt, amely egy archív hangfelvétel segítségével világít rá a felejtés technikáira.

Néhány évvel ezelőtt egy néprajzi hangarchívumban kutakodott Oliver Zahn, amikor beleütközött egy dalba, amely azóta sem hagyja nyugodni. Egy, a II. világháború után kitelepített német énekel rajta a menekülésének és az új hazába érkezésének tapasztalatairól. Oliver Zahn nagyszülei és dédszülei is kitelepített németek, de mindaddig keveset tudott a családja történetéről. Emlékezetében ez a rész gyakorlatilag üres, a felejtésre irányuló stratégia tehát sikeres volt.

Ebben az online előadásban otthon ül a laptopja mellett, és arra hívja a közönséget, hogy együtt megértsék, milyen módon jöhet létre egy ilyen üresség az emlékezetben. Mert a felejtés nem csak megtörténik: döntés eredménye. De vajon figyelmeztetés vagy inkább szükségesség?

Oliver Zahn koreografált esszéi legtöbbször a történelem, a nacionalizmus és a test témái körül forognak – dokumentum alapúak és személyesek. A karlendítés gesztusának kultúrtörténetéről szóló Helyzet kinyújtott karral című előadása 2019-ben volt a Trafóban.

Az Óda a felejtéshez – második rész (Lob Des Vergessens, Teil 2) című online előadás az Óda a felejtéshez (Lob Des Vergessens) című színpadi előadás szólóban bemutatott folytatása.
Az előadást a Zoom nevű platformon keresztül közvetítjük. Oliver Zahn valós időben osztja meg a saját képernyőjét és élőben meséli történetét saját dokumentumai és az interneten talált anyagok segítségével. Az előadás végén kérdéseket lehet majd feltenni neki, angol nyelven.

Az előadást megelőzően, a jegyvásárlás során megadott e-mail címre érkező Zoom-azonosító segítségével tud majd belépni abba a zárt csoportú közvetítésbe, ahol az előadás zajlik majd.
A Zoom használatához szükséges letölteni a Zoom-alkalmazást arra az eszközre, mellyel az előadást nézni szeretné. Az alkalmazás elérhető asztali gépekre és mobiltelefonokra egyaránt. Az előadás előtt érkező Zoom azonosító segítségével tud majd belépni abba a privát közvetítésbe, ahol az előadás fog zajlani.
Amennyiben technikai kérdése van a Zoom-alkalmazás telepítése során, melyre nem talál választ a Zoom weboldalán, akkor írjon nekünk az e-trafo@trafo.hu címre! Ha közvetlenül a közvetítés előtt lenne problémája, akkor kérjük, küldjön nekünk üzenetet Trafó Facebook Messengerén keresztül, vagy a Zoom-on belül, annak Chat részlegében!

Rendezte és előadja: Oliver Zahn
Dramaturg: Felizitas Stilleke

Oliver Zahn produkciója kooperációban a GIFT Gateshead-del.
Alapította a Take Care Programme of Fonds Darstellende Künste.

Ajánlatunk


Budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni…

A Willany Leó visszatért és a Műhely Alapítvány segítségével új helyszínünk ezúttal a Trafó Kortárs Művészetek Házának próbaterme. Célunk, hogy új, profibb környezetben a régi Leó hangulatát megtartva szerdánként minőségi improvizációs előadásokban lehessen részetek.

Az álomszerű fikció és a tényszerű valóság határán egyensúlyozva a Vasárnap szellemes és gyengéd portrét rajzol az anyatermészet kontrollálhatatlan erőivel birkózó emberiségről.

Ajánló


Az installáció az ember megismerési vágyát példázza a földi időn és téren, azaz az „emberen túli” dolgok iránt. A kór…

Regény a férfilélek pokolra-szállásáról – gyermekkorom kedvenc olvasmánya. Az őrült kapitányban nagyapámat látom, egyedül a padlásszobájában. Égünk a tettvágytól, kiaknázatlan…

10 évnyi sötét vizeken evező analóg elektronika, ködből felvillanó fények, hang-tér-fény a négyzeten. Jubileumi alkalom kapcsán költözik be a Trafóba…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!