Program


Szeri Viktor: I Quit Ordinary Dancing

Szeri Viktor: I Quit Ordinary Dancing

A szórakozás és a szórakoztatás viszonyán keresztül Szeri – saját szerepét is megkérdőjelezve – azt vizsgálja, hogy a kulturális fogyasztás kiszolgálása helyett mit adhat a művészet. Zavarba ejtő, lassan hullámzó jeleneteivel arra is rámutat, hogy bár a tánc elemi része az életnek, a színpadi produkció létrehozása elszigetel, leválaszt másokról.

Aktuális előadások




50' tánc
English friendly
12+ Az előadás stroboszkópot, füstöt, vaksötétet és erős hanghatásokat tartalmaz.

Spontán utcai jelenetek, a zenére ösztönösen megmozduló test és az öröm olykor pusztító formái ihlették Szeri Viktor: I Quit Ordinary Dancing című darabját. A lehető legtöbb élvezet és a táncot övező hedonizmus megjelenítése során Szeri a valóságból építkezik. Az öröm forrása azonban nem a kimunkált mozdulatok szépsége vagy a történet linearitása: kényelmét feladva nemcsak a művész, hanem a néző is megdolgozik a katarzisért.

A szórakozás és a szórakoztatás viszonyán keresztül Szeri – saját szerepét is megkérdőjelezve – azt vizsgálja, hogy a kulturális fogyasztás kiszolgálása helyett mit adhat a művészet. Zavarba ejtő, lassan hullámzó jeleneteivel arra is rámutat, hogy bár a tánc elemi része az életnek, a színpadi produkció létrehozása elszigetel, leválaszt másokról. A gyönyörködtetés helyett célja az elmélyült figyelem elérése, amelyből a tánc mint érzéki élmény bontakozik ki.

Szeri Viktor (szül. 1993) Budapesten élő független performer és koreográfus. Multidiszciplináris darabjaiban különböző (előadó)művészeti formák és vizuális megoldások egymásra hatása figyelhető meg. Spontán és improvizatív alkotói folyamatait általában egy hangulat vagy egy érzet megjelenítésének a vágya motiválja, munkáiban a táncnak mégis mindig döntő szerepe van: számára ez egy olyan nyelv, amelyen keresztül a tökéletlen, múlandó és naiv emberi test képes kitörni a ránehezedő társadalmi normák szorításából. Performanszai zsigerileg hatnak: a színpad és a nézőtér közti határ gyakori elmosásával olyan intim világokba hívnak, ahol a nézőknek is aktív szerep jut. A hagyományos művészeti terek, így a színházak és a galériák ideológiája és komplexitása ugyanúgy foglalkoztatja, mint a közterekben és elhagyatott épületekben rejlő lehetőségek.

Mindig új megoldásokat keres, és ezt sokszor csapatban teszi. 2018-ban alapította Páll Tamással és Muskovics Gyulával a Hollow művészcsoportot, akikkel azóta is rendszeresen együtt dolgozik. Immerzív installációikban és performanszaikban a tánc, a költészet, az újmédia-művészet és a szerepjáték eszközei keverednek, olyan világ-prototípusokat hozva létre, amelyekben a konszenzuális valóság domináns rendszerei megkérdőjeleződnek.

Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskola koreográfus BA, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design MA szakán végezte. Több ösztöndíjat és rezidencia programot is elnyert az utóbbi években Budapesten, Prágában, Berlinben, Bécsben, Párizsban, Isztambulban, Varsóban, Tbilisziben és Minszkben. Munkáit többek között bemutatta a Sophiensaele (Berlin), Theatre de Vanves (Párizs), Tanzhaus nrw (Düsseldorf), Hellerau (Drezda), WUK (Bécs), radialsystem (Berlin), STL (Tallinn), Donaufestival (Krems), MeetFactory, Divadlo X10, Y events (Prága), Art Cologne (Köln), Open Space - Centre for Visual and Performing Arts (Tbilisi), House of Arts (Brno), HKD (Rijeka), Spanski Borci (Ljubljana), CNDB (Bukarest), Hans Otto Theater (Potsdam) és a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Bethlen Téri Színház, a DunaPart - Platform for Contemporary Performing Arts, art quarter budapest, FKSE.

Fatigue című előadása 2023-ban Lábán Rudolf díjat kapott és beválogatták az Aerowaves network 20 legjobb előadása közé.

2020 óta az  Under500 összművészeti fesztivál szervezője.

Stáblista
Alkotó: Szeri Viktor
Előadók: Gláser Márton, Szeri Viktor, Vavra Júlia
Zene: Molnár András
Fény: Payer Ferenc
Videó: Páll Tamás

Koprodukciós partner: Trafó
Produkciós partner: Katlan Csoport

Támogatók: Katlan Csoport; KIM – Kulturális és Innovációs Minisztérium;
Műhely Alapítvány; NKA - Nemzeti Kulturális Alap; SÍN Művészeti Központ

Ajánló


Gondolat Plasztika

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros kínai befektetéssel támogatott, valaha volt egyik legnagyobb…

Ez a tér befogad. Akkor is, ha más az agyad, más a tested. Különbözőséged felfedezésre hív. Itt nem kell lemondj…

Casanova kalandos élete apropó. Mire? Három éppen hogy csak felnőtt ember találkozása egy hotelszobában. Az előadás visszatérés a Dollár Papa…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!