Program


Timothy and the Things: Schrödingerre várva

Timothy and the Things: Schrödingerre várva

Ma is tanulunk valamit: Schrödinger egy fizikus, akinek volt egy macskás gondolatkísérlete, ez lett Schrödinger macskája.  több

Azt kell elképzelni, Schrödingert követve, hogy egy macska be van zárva egy dobozba, amibe vagy beengednek valami radioaktív sugárzást, vagy nem, de ha beengedik, akkor az megöli a macskát. Azt viszont, hogy éppen él a macska vagy nem, csak akkor tudhatjuk, ha kinyitjuk a dobozt és belenézünk. Vagyis a lényeg, hogy ha nincs, aki megnézze, hogy mi van a macskával, akkor az egyszerre élő és halott is, mert mind a két lehetőségnek ugyanakkora a valószínűsége. De hogyhogy egyszerre élő és halott? Na, ez a probléma már majd 100 éve foglalkoztatja az embereket.
 
„Nem sokkal az után, hogy elkezdtünk dolgozni a darabon, Schrödinger macskája kúszott be a tudatomba, látszólag a semmiből. Először mondtam magamnak, hogy hagyjad már, ez most nem kell ide, de valahogy csak beragadt az összes karmával a gondolataim közé, és nem tágított onnan. Azt akarta, hogy az ő jelenségén keresztül tekintsek a körülöttem lévő világra. Egyfajta sorvezetőként szolgált. Pont annyit takart ki a teste, amennyit kellett, és mancsaival keretbe szorította a figyelmemet.
 
Mondtam is magamnak, ez aztán a színház – kell néző, doboz, extrovertált macska, aki aszerint produkálja magát, vagy határozza meg helyzetét és állapotát, hogy nézik. De végül már mindent így kezdtem vizslatni magam körül: a kapcsolatainkat, a nyelvet, a különböző rendszereket, mindent. Rögtön láttam, ennek nem lesz jó vége. Rög-eszme.
 
Valaki közölhetné már szegény macskával a dobozban, hogy ne várjon tovább Schrödingerre, mert már nincs köztünk. Számára Schrödinger pont annyira élő és halott, amíg ki nem jön a dobozból, mint fordítva. Ördögi körök. Tele kétségekkel. Az is biztos, hogy se macska, se Schrödinger nem lép színpadra az este, viszont a kérdéseim és velük hat nagyszerű táncos igen.” (Fülöp László)

Alkotó-előadók: Biczók Anna, Cuhorka Emese, Furulyás Dóra, Kelemen Patrik, Marcio K. Canabarro, Varga Csaba
Zene: Mizsei Zoltán
Fény: Pete Orsolya
Jelmez: Kasza Emese / Mei Kawa
Koreográfus: Fülöp László (Fülöp Viktor ösztöndíjas)
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Producer: SÍN Kulturális Központ
 
Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Trafó Kortárs Művészetek Háza, NKA, EMMI, Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja, Budapest Főváros Önkormányzata, BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Staféta, Füge Produkció, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány
 
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

A Trafó és a SÍN közös produkciója.

Ajánló


Gondolat Plasztika

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros…

Lélegzetelállító filmfelvételek zajos dub technóra komponálva, karibi érzelemdús klubzene és simogató dzsungelhangok a…