Program


Venuri Perera: Passport Blessing Ceremony

Venuri Perera: Passport Blessing Ceremony

Angol nyelvű a performansz, magyar szinkrontolmácsolással

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 24. kedd, 20:00

Venuri Perera: Passport Blessing Ceremony / Útlevél-áldó performansz
30' + 60' beszélgetés
PERFORMANSZ 16+

Az útlevelek nem egyforma hatalommal ruházzák fel birtokosuk, vagy nem egyformán erősek. Míg bizonyos útlevelekkel majdnem bárhová utazhatunk a világon, mások számára az utazás komoly nehézségekkel jár.

Ezt a komikus szertartást vagy modern rituálét azok a nyomasztó eljárások hívták elő, amelyeket gyengébb útlevéllel rendelkező polgártársainknak külföldi utazásaik alkalmával kell kiállniuk. E körülmények pedig további társadalmi-politikai hierarchiákat és egyenlőtlenségeket teremtenek a globális közösségen belül – nemzetiségi alapon.

Az "Art of Being Me" projekt rokon területeken dolgozó, de különböző kultúrákból származó művészek között teremt lehetőséget a beszélgetésre. A performanszot követően sor kerül az előadás rendezője, Venuri Perera és Raubinek Lili, koreográfus és performanszművészek beszélgetésére Herczog Noémi kritikus moderálásával, mely beszélgetés a nemzetállam és a nemzeti identitás kérdését fogja vizsgálni - az egyik esetben egy nacionalista, a másik esetben globális környezetben.

A beszélgetés kiindulópontja a colombói születésű, jelenleg pedig Amszterdamban élő koreográfus és performer, Venuri Perera performansza, valamint a Dioráma Csoport előadása, a Dioráma magyarokkal, amely október 31-én látható a Trafóban.

Az előadást követő beszélgetés:
Sri Lankai és magyar útlevéllel: identitás, nemzet, globalizmus

A beszélgetésen szó esik arról, hogyan közelíti meg a nemzeti identitás elsőre régimódinak tűnő kérdését két fiatal koreográfus és performanszművész - Lili Raubinek és Venuri Perera - a globalizáció és az erőszakos nacionalizmus idején. Hogyan és miért használják a rituálét, a performanszművészetet, a koncept artot és az önéletrajzi (autobiografikus) módszereket? Magyarországon a fiatal előadóművészek körében megfigyelhető tendencia, hogy újra előveszik a "nemzeti" identitás problémáját, amelyet ezzel párhuzamosan a nacionalista szekértáborok látszanak kisajátítani.

Miért dönt úgy 2023-ban egy fiatal magyar koreográfus  további feltörekvő művészekkel együtt különféle művészeti ágakból, hogy egy látszólag konzervatív témában hozzanak létre egy perfromanszt? Miért veti fel egy fiatal, Colombóban született performanszművész a nemzetállam kérdését Amszterdamból? Van-e nekik kettejüknek mondanivalójuk egymásnak? (Herczog Noémi)

Résztvevők:
Raubinek Lili - koreográfus
Venuri Perera – koreográfus, performanszművész
Moderátor: Herczog Noémi, kritikus

Koncepció, performer: Venuri Perera

Venuri Perera független koreográfus, performanszművész és kurátor a Srí Lanka-i Colombóból. Munkáiban az erőszakos nacionalizmus, a patriarchátus, a gyarmati örökség és az osztály problémáival foglalkozik. A rituálék kereteinek felforgatásával, nyilvános térben, színházakban és galériákban végzett performatív kísérletek révén vizsgálja az érzékelés és az érzékiség hatalmi dinamikáit. 2004 óta multidiszciplináris, helyi és nemzetközi projektekben is dolgozik. Egyéni munkáit 2010 óta számos helyre hívták meg Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában.

A következő alkotókkal dolgozott együtt: Geumhyung Jeong (Zürcher Theaterspektakel), Natsuko Tezuka (Saison Foundation, Kyoto Experiment), Zwoisy Mears-Clarke (Theaterformen, Goethe Coproduction Fund) és Eisa Jocson (ongoing / Mousonturm).

Venuri 2015-2020 között a Colombo Dance Platform (Goethe-Institut Colombo) program kurátora volt. Alapító tagja a The Packet független művészkollektívának, vendégtanár a Colombói Vizuális és Előadóművészeti Egyetemen, valamint tagja a Srí Lanka-i Művészeti Tanács táncbizottságának. 2021-ben végzett Das Theatre-ben, jelenleg Amszterdamban él. Mind életében mind munkájában célja az együttérzés és a gyógyulás feltételeiért folyó munka, melyben olykor kudarcot vall, de töretlenül optimista.

Támogatók: EUNICH-Projelt, Cseh Centrum Budapest, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Holland Nagykövetség Budapest

Ajánlatunk


Március 9-én Barkóczi Noémiék egy különleges lakáskoncertet idéző hangulatot igyekeznek a Trafó színpadára varázsolni, ahová rendhagyó módon érkeznek a meghívott vendégelőadók, így bekapcsolódva az este programjába. És, hogy kik ők, hamarosan kiderül.

Csak úgy várhatjuk el szerencsésebb rokonainktól, hogy szükség esetén gondoljanak ránk, ha mi is gondolunk a hozzánk képest szerencsétlenebb rokonainkra. Így egyensúlyozódik ki az országban a szerencse. Másrészről kérni sokkal könnyebb és kellemesebb, mint adni.

Közösségi színházi előadás a munka és a szabadidő viszonyáról

Ajánló


Gondolat Plasztika

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás

Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros kínai befektetéssel támogatott, valaha volt egyik legnagyobb…

Bölényekről és férfiakról... és arról, hogy mi rejtőzik a toxikus maszkulinitás mögött, arról, ahogyan azt megélik, és ahogyan táncolják.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!