Program


Kelemen Kristóf: NIKÉ, szabadságunk szobra

Kelemen Kristóf: NIKÉ, szabadságunk szobra

A köztéri szobrok története általában meglepően kalandos. A különböző hatalmak felállítják, majd a kormányváltások és rendszerváltások következtében áthelyezik vagy ledöntik őket. Mégis közös a sorsuk: a felállításuk pillanatában eldől, hogy előbb vagy utóbb az emlékezés helyét átveszi a felejtés, és mind romokká válnak.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 3. hétfő, 20:00

Kelemen Kristóf

NIKÉ, szabadságunk szobra

A fejetlen nőalak, a McDonald’s előtt ülő költő és Lenin. Az egyiket lebontották, a másik új identitást kapott, a harmadiknak kérdéses a sorsa. A közös bennük, hogy magukban hordozzák egy város emlékezetét: munkásmozgalmi ünnepségeket, bányásznapokat, ellenzéki megmozdulásokat, Tinder-randikat és bátorságpróbákat, vagy akár a vadkapitalizmus szellemét, a magára hagyott munkásosztály nyomait.

A köztéri szobrok története általában meglepően kalandos. A különböző hatalmak felállítják, majd a kormányváltások és rendszerváltások következtében áthelyezik vagy ledöntik őket. Mégis közös a sorsuk: a felállításuk pillanatában eldől, hogy előbb vagy utóbb az emlékezés helyét átveszi a felejtés, és mind romokká válnak. Kelemen Kristóf 200 km távolságból, egy szubjektív idegenvezetés során mutatja be a szülővárosa, Pécs szobortörténeteit, amelyek izgalmasan fonódnak össze a magyar történelem és a személyes életútja eseményeivel. A virtuális jelenlétben megszülető produkció a dokumentumszínház, a városi séták és az influenszervideók stílusát ötvözi. Középpontjában a közösség, a hatalom és a kollektív emlékezet kérdései állnak.

A Niké Kelemen Kristóf negyedik bemutatója a Trafóban, amelyben saját szülővárosával, annak eltűnőben lévő történeteivel foglalkozik. A szerzőként is jegyzett, 2018-ban bemutatott Megfigyelőkért megkapta a Kortárs Magyar Dráma-díjat, az előadást jelölték Halász Péter-díjra, a Színikritikusok Díját két kategóriában nyerte el: megosztva, mint legjobb új magyar dráma és mint 2018 legjobb független színházi előadása.

A Niké, valamint a szintén műsorra kerülő Éneklő fiatalok (Böröcz Judit-Pálinkás Bence György-Szigeti Máté) - 2022. február 15. 20h és Vízmezők (Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely) - 2022. február 21-22. 18h-22h előadások a Görög Befogadás Fesztiválunkon lettek bemutatva 2021. augusztusában. 

Koncepció, előadó: Kelemen Kristóf

Vendég: Sterner Ildikó

Operatőr: Vincze Alina

Zene, hang: Márton Péter

Videó: Virág Balázs

Produkciós vezető: Böröcz Judit

Produkciós munkatárs: Totobé Anita

Dokumentáció: Dinea László, Gyökér Róbert

Külön köszönet: Kovács Anett, Kelemen Dezső

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: FÜGE Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


sors-diagnózis egy felvonásban Emese története se nem mese, se nem álom, hanem kortárs valóság. Portré egy nőről, egy társadalomról.

Rejtélyesség, egyfajta bizsergető idegenség és misztikum hatja át az előadást, bizonyos formáival és hangulatával Lynchet idézve(ki ne emlékezne a Twin Peaks vörös függönyeire!). A The Green egy lenyűgöző előadás, meghökkentő és felforgató látványelemekkel, valahol a cirkusz, színház és az újmágia mezsgyéjén.

Ajánló


Van egy pont, ahol dobbantani kell.

Az iskola már nem zárhat magába. Még irányít, lehetőségeket mutat, de eljön…

Izgalmas utazás időben és térben. A táncosok közötti párbeszéd ebben a koreográfiában is repetitív mozdulatokra és ingamozgásra épül fel.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!