Program


Martin Messier (CAN): Field
2

Martin Messier (CAN): Field

A FIELD azzal az ötlettel született, hogy a környezetünkben jelen lévő elektromágneses mezőkből hangokat lehet létrehozni. Ebben a művészeti előadásban a szemünk és fülünk számára nem érzékelhető elektromos jeleket speciális mikrofonok rögzítenek, amelyek az előadás zenei alapját képezik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Sunday, October 15 2023 8:00PM

Martin Messier (CAN): Field
English friendly
120'

A színpadon Martin Messier két összekötött alumínium panellel lép kapcsolatba, amelyek különféle érintkezési pontokkal rendelkeznek. A hang és fénykompozíciók a panelek közötti folyamatos csatlakoztatási és eltávolítási mozdulatokkal jönnek létre – a variációs lehetőségek határtalanok. Martin előadása során egyedi, de sosem teljesen azonos audiovizuális kombinációkat alkot.

Az ambient elektromágneses mozgás és a művész által kialakított kapcsolatokban bekövetkező változások miatt az egyes előadások között variációk keletkeznek – ez a változékonyság adja az alkotás folytonosságát.

A FIELD alkalmazásával Messier kézzelfogható formát ad ennek a számunkra egyébként érzékelhetetlen és láthatatlan mozgásnak. Ő válik azzá a közvetítővé, aki által a mű életre kel és a valóságba lép.

Az elektromágneses áramlás valósághű ábrázolása vizuálisan képes a közönséget egy hipnotikus állapotba taszítani: a mindennapjainkban rejtetten jelen lévő erő itt elveszíti titokzatosságát és hozzánk közeledik.

A FIELD azokkal a láthatatlan erőkkel kommunikál, melyek mindennapjainkban vesznek körül minket, és felhívja a figyelmet azok dominanciájára és kölcsönös függőségükre. Habár ezek az erők a mindennapokban észrevétlenül hatnak, mégis meghatározzák létezésünket, mozgásainkat és cselekedeteinket.

Ebből a nézőpontból a mű és a művész közötti interakció egy olyan kölcsönhatást képvisel, amely az előadás során a vizuális és akusztikus elemek feltételeit határozza meg: vakító fényjátékok és elektromágneses vezetés.

Alkotók
Koncepció, audiovizuális kompozíció, programozás és előadó  - Martin Messier
Interface - Thomas Payette
Technikai tervezés - Thomas Payette, Maxime Bouchard, Frédérique Folly
Production - 14 lieux

MARTIN MESSIER
Martin Messier több mint 15 éve alkot olyan műveket, melyek a hangművészetet ötvözik a fény-, robotika- és videóművészettel. Alkotásai, legyenek azok előadások vagy installációk, mindig a test központi szerepét emelik ki. Montreáli egyetemi tanulmányai során zeneszerzésből diplomázott, majd kísérleti hangpraktikák felé fordult, melyekbe videóelemeket is beépített. Ezen kísérletezések eredményeként olyan performanszokat alkotott, melyek a mindennapi tárgyak hangi potenciálját használják fel. Számos együttműködési projekten is dolgozott, például művészekkel mint Nicolas Bernier, Caroline Laurin-Beaucage, Anne Thériault és Jacques Poulin-Denis. Az Innervision (2019) nevű kültéri művészi alkotásában 60 táncos lép színpadra. Messier műveit világszerte, több mint 50 országban mutatták be, és számos elismerésben részesült. 2010-ben létrehozta a 14 lieux nevű vállalatot, melynek vezetését is magához vette. Jelenleg Montrealban él és alkot.

MŰVÉSZI MEGKÖZELÍTÉS
Messier komplex performanszos elektromechanikai és digitális eszközökkel ad tangibilis formát hangműveinek, ahol a hang és az anyag kapcsolata kerül fókuszba. Foglalkoztatja a látható és a láthatatlan, a jelenlét és hiány, valamint az objektumok formálásán és rejtett tulajdonságain keresztüli átalakulások potenciálja. A testet helyezi művei középpontjába; legyenek azok installációk, performanszok vagy konkrét koreográfiák, mind a fizikai jelenlét hangsúlyos megjelenítésére törekszik. Célja, hogy felborítsa a zene, világítás, szcenográfia és tánc közötti tradicionális hierarchiát, így a hang irányítja a mozgást.

A tárgyak saját életre kelnek Martin Messier keze alatt: hangot, mozgást és rezgéseket ad nekik. Beépített gépeket és audiovizuális eszközöket használ, melyek a hang és kép közötti szinkronitás elvén alapulnak. Ez a kapcsolat következetes fejlesztés alatt áll nála, és Martin a kreatív folyamat központi hajtóerejévé válik. A fény is kulcsfontosságú elem műveiben, mely vizuális eszközként segít felfedni a láthatatlant és az észrevehetetlent. A fény, mint minden más anyag, az új, transzdiszciplináris kutatási irányzatok részeként jelenik meg munkáiban.

Our offer


A helyspecifikus előadás az eddig leginkább színésznőként ismert Kiss-Végh Emőke rendezői bemutatkozása.

#teisjobbankedveledakígyókatazénbizonytalanragyogásúhajamnál #minekvagyokilyenrongyoskisnudli #zsibbadt

Suggestions


Van egy pont, ahol dobbantani kell.

Az iskola már nem zárhat magába. Még irányít, lehetőségeket mutat, de eljön…

A Willany Leó Improvizációs Táncszínháznak -az improvizáció műfajából kifolyólag- egyik fő jellemzője a kísérletezés, a folyamatos megújulás.

Az előadás alapja Kocsis Bence OIEE nevű zenei projektjének Off Beat Echo című dala, mely a Chemical Brothers Grammy-díjas hangmérnöke,…

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.